Vyšehrad (Tsjechisch voor 'hoge burcht') is een vestingstadje middenin Praag. Het stadje bevind zich iets ten zuiden van de historische Oude Stad. Het stadje is omringd met meters hoge stadsmuren en stadspoorten. Het behoort tot het district Praag 2. Je vind er onder andere: de Sint-Petrus-en-Pauluskerk (Kostel sv. Petra a Pavla) en het naastgelegen Vyšehradkerkhof.
Het vestingstadje is in de 10e eeuw door de Přemysliden gesticht. Later werd het in romaanse en gotische stijl uitgebreid. Het tegenwoordige uiterlijk wordt voornamelijk bepaald door barokelementen. In Vyšehrad vindt je ook leuke horeca zoals “U Vratislava” waarover je in een ander blog meer informatie vind.
Sint-Petrus-en-Pauluskerk (in het Tsjechisch: Bazilika svatého Petra a Pavla) is een basiliek binnen het historische vestingsstadje Vyšehrad. De basiliek is vooral bekend geworden vanwege het beroemde kerkhof dat zich aan de noord- en oostzijde van het gebouw bevindt. Hier is de laatste rustplaats van vele beroemde Tsjechische personen zoals:
Componisten: Bedřich Smetana en Antonín Dvořák Schrijvers: Božena Němcová en Karel Čapek Kunstenaars: Alfons Mucha en Mikoláš Aleš Sopraan: Ema Destinnová.
Geschiedenis In het jaar 1070 stichtte koning Vratislav I een kapittelhuis op de plaats waarheden ten dage de basiliek staat. De bouw van de kapittelkerk begon ook in die periode. Het betrof een drie-gangenkerk met een crypte. Sinds de 11e eeuw werd de kerk ook gebruikt als een begraafplaats voor koningen en hertogen van de Přemysl-lijn en het Boheemse rijk. De kerk liep ernstige brandschade op in 1249 maar werd hersteld. In 1370 werd de kerk bijna volledig afgebroken en voorzien van drie zijbeuken, met een aantal rechthoekige kapellen lands de zijkanten van de zijbeuken. De kerk werd in 1565 opnieuw gewelfd. Aan het einde van de 16e eeuw werd de kerk uitgebreid met een nieuwe pastorie en aan het begin van de 17e eeuw met een nieuwe consistoriekamer. Van 1723 tot 1729 werd een uitgebreide verbouwing uitgevoerd. De kerk had op dat moment nog geen torens enkel een kleine spits met een bel op het dak. Eind 19e eeuw werd besloten dat de kerk een verbouwing moest ondergaan om tot een neogotische stijl te komen. Deze verbouwing heeft geleid tot de huidige constructie van de basiliek. Tussen 1988 en 1994 is het interieur van de kerk gerestaureerd. In 2003 heeft paus Johannes Paulus II de kerk laten promoveren tot een kleine pauselijke basiliek.
De verbouwing 1885-1887 De verbouwing vond plaats van 1885 tot 1887 naar ontwerp van architect Josef Mocker. Tijdens deze verbouwing kreeg de kerk een compleet nieuwe gevel en daarnaast ook twee torens van elk 58 meter hoog. Deze torens zijn verdeeld in vijf verdiepingen waarvan de torenspits is versierd met kruisbloemen. De torens hebben elk, drie smalle spitsramen aan elke zijde op de 3e verdieping en 2 bredere spitsramen op de 4e verdieping. De torenspitsen zijn versierd met hoekpinakels.
Vyšehradkerkhof (in het Tsjechisch: Vyšehradský hřbitov) is een begraafplaats bij de Sint-Petrus-en-Pauluskerk op het terrein van het Vyšehradkasteel te Praag, Tsjechië. Het kerkhof is beroemd geworden vanwege de vele zoals eerder al vernoemd Tsjechische beroemdheden die er liggen begraven zoals componisten, kunstenaars, beeldhouwers, schrijvers, wetenschappers en politici.
Geschiedenis Het kerkhof is gesticht in 1869 door priester en schrijver Václav Svatopluk Štulc op een kerkhof dat er al was sinds 1660. Vyšehrad is de plek geweest waar de vroegere koningen en konginnen van Tsjechië werden begraven. Tijdens de opleving van het culturele bewustzijn in de helft van de 19e eeuw wilde men van Vyšehrad de nationale begraafplaats gaan maken. Architect Antonín Wiehl (1846-1910) heeft de omringende arcade naar Italiaanse stijl vormgegeven met bijbehorende graftombes; hij ligt zelf begraven in één van deze tombes.
Slavínpantheon Aan de oostzijde van het kerkhof vindt men het Slavínpantheon, waarbij 'Slavín' verwijst naar de Slaven. Dit pantheon, eveneens vormgegeven door architect Antonín Wiehl, en gebouwd tussen 1889 en 1893 is de rustplaats van 55 mensen; tevens is het een nationaal monument. Het idee van het pantheon is om de hier de grote en voorname Tsjechen te begraven zoals bovengenoemde personen.
Kommentare